Gezamenlijke grond

In plaats van over meerderheden en personen praat en denkt informateur Herman Tjeenk Willink over onderwerpen. Hij wil de belangrijkste problemen van ons land boven tafel krijgen. En daar dan oplossingen voor, neem ik aan. Maar is dat voldoende? Ook de keuze van problemen is een politieke. Dit zal dus de bestaande verschillen weer eens in beeld brengen. Juist de vraag of corona een probleem is vergroot dagelijks de kloof in Nederland tussen verstandige partijen en schreeuwers, of tussen het kartel en de vrije denkers. Ook hoe je dit beschrijft is politiek.
Zou Herman Tjeenk Willink niet nog wat dieper moeten graven? Zouden we niet terug moeten naar onze gezamenlijke grond? Waar we het allemaal over eens zijn? Wat ons bindt als Nederlanders? Hoe klein dat gemeenschappelijke misschien ook is geworden. Misschien delen we alleen nog ons grondgebied.
Maar als we dat beseffen, daar met z’n allen zijn, kunnen we stapje voor stapje samen verder kijken. Het lijkt me de enige mogelijkheid om iedereen in Nederland mee te krijgen. En waarschijnlijk blijkt in dit proces dat we -buiten onze geharnaste politieke overtuigingen- veel meer delen met elkaar dan dat er verschillen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: