Onderwijs terug naar de basis

Als we het basis- en het algemeen voortgezet onderwijs beperken tot de basis lossen we alle problemen in het onderwijs in een keer op. Met die basis van Nederlands en wiskunde kunnen leerlingen zelf hun verdere levenslessen opdoen. Zonder die basis lukt dat niet.
Welke problemen lossen we op? Het oprukken van commercieel onderwijs, te grote invloed denominatie op schoolbeleid, te vroege selectie, lerarentekort, corona-achterstanden, overwerktheid bij leraren en leerlingen, de altijddurende roep om een bepaald vak of thema in het lespakket op te nemen, oneigenlijke concurrentie van scholen met dure gadgets en reizen, het afkalvende niveau bij taal en rekenen.
Zou het zo eenvoudig zijn? Ik denk het. Je kunt het onderwijs nu eenmaal zo complex maken als je wil. Maar ‘mijn’ oplossing vraagt wel vertrouwen in het zelflerend vermogen van de (jonge) mens. Dat is de echte basis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: