Scholen moeten ongepaste kleding verbieden PUNT

Elk jaar is er een naveltruitjesdiscussie. Hoe bloot mag kleding van leerlingen in de klas zijn? Ik kan me de discussie zelfs uit mijn eigen middelbare schooltijd nog herinneren. NOS Stories heeft zich er de afgelopen maand op gestort. Een oude discussie, met een nieuw element, die we best eens mogen stoppen.

Schooldirecteuren willen gepaste kleding op hun school en leerlingen willen grenzen opzoeken en er graag over. Tot zover niets nieuws. Ook niet nieuw is dat er wordt gezegd dat het betutteling is om bepaalde kleding te verbieden. Wel nieuw is het verwijt dat kinderen geseksualiseerd worden. Schooldirecteuren proberen namelijk aan hun leerlingen aannemelijk te maken waarom bepaalde kleding niet kan. Want ja, “Wij als samenleving hebben nu eenmaal bepaalde normen” voldoet niet snel. Daarom komen ze bij meisjes op de proppen met “Met deze kleding aan krijgen jongens verkeerde gedachten.”

En ik geef de criticasters gelijk. Schooldirecteuren moeten stoppen met dit soort uitleg. Het is onnodig seksualiserend, én seksistisch, want tegen jongens wordt dit niet zo vaak gezegd. Bovendien helpt het je niet. Sommige dingen zijn nu eenmaal zo. En kledingnormen zijn nu eenmaal zo. En pubers zullen altijd de grenzen uitdagen; daar helpt geen ultieme uitleg aan.

Als leraar Mens en Maatschappij die taalfouten in toetsen en werkstukken aanstreepte kreeg ik vaak de vraag waarom foutloos Nederlands toch zo belangrijk was: “Mensen snappen me zo toch ook wel?” “Het gaat toch om de inhoud en niet om de vorm?” Dat geeft discussies die niet te winnen zijn. En tegenwoordig zijn daar nieuwe argumenten aan toegevoegd: “Is foutloos Nederlands niet een juk van de elite dat het arme volk wordt opgelegd?” “Mag ik mijzelf niet meer uitdrukken op de wijze die het meest ‘mij’ is?” “Levert hameren op foutloos Nederlands geen kansenongelijkheid op?” Gelukkig buigen we hier niet voor en blijven we spelling onderwijzen en fouten aanstrepen, en goede zinnen belonen.

Zo zou het ook met kleding moeten gaan. Is er een reden waarom we sommige kleding wel en andere niet gepast vinden? Nou eigenlijk niet. Dat is voor een groot gedeelte heel erg toevallig. Wat in ons land absoluut niet kan, kan een paar landen verderop weer heel goed. En het verandert met de tijd. Zo herinner ik me een felle strijd tussen de postbodes en de PTT over het dragen van een korte broek op tropische dagen. Dat kon echt niet volgens de werkgever. Inmiddels zie ik postbezorgers bij de eerste zonnestralen al in bermuda. Dus ja, die ideeën zijn niet onveranderlijk. Het is geen natuurgegeven, maar toch hebben we in onze samenleving wel degelijk kledingnormen. En we hoeven middelbare scholieren maar even naar hun bijbaantje in de supermarkt te vragen om de discussie afgelopen te laten zijn. Ook als vakkenvuller heb je een polo aan en geen tanktop.

Als je later in je leven lekker jezelf wil zijn, dan kan dat. Maar dat heeft wel consequenties. Met lekker jezelf zijn kun je niet iedere baan krijgen en word je niet door iedereen hetzelfde behandeld. Het is aan de school om haar leerlingen voor te bereiden op dat leven in onze samenleving. Laat de directeuren dus ongepaste kleding verbieden. Laat ze dat bij álle leerlingen doen. Laat ze vooral gepast bevonden kleding aanreiken. En laat ze zo grenzen, die nergens zijn opgeschreven, maar niet minder werkelijk zijn, zichtbaar maken. Dat is leren voor het leven. Daar heb je geen seksualiserende en seksistische argumenten voor nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: