Ode aan de politicus, deel 1

Vanaf mijn basisschooljaren wilde ik politicus worden, zeker toen we in groep 8 raadje mochten spelen onder leiding van loco-burgemeester Van Horne. Op de middelbare school was mijn toekomstdroom leraar levensbeschouwing en gemeenteraadslid. Dat eerste is mij een tijd lang gelukt. Voor dat tweede had ik strategischer moeten opereren, maar het hoeft van mij allang niet meer.

Als ik morgen leraar levensbeschouwing zou moeten worden, dan zou ik dat prima vinden. Ik zou opzien tegen de vaste lestijden die vooral ’s ochtends erg vroeg beginnen en mij opmaken voor een strijd met de schoolleiding over onnodige vergaderingen, verbetertrajecten en leerlingvolgsystemen, maar ik zou met veel plezier en enthousiasme met de kinderen bezig gaan in het mooiste vak op aarde. Maar voor gemeenteraadslid of welke andere politieke job dan ook zou ik bedanken.

Natuurlijk, het is in principe mooi werk. Je mag meepraten over iets wat ons allemaal aangaat en je kunt op plekken komen waar je anders niet komt, interessante gesprekken voeren met steeds weer nieuwe mensen. Maar ja, eerlijk gezegd kan ik dat met ingezonden brieven en een correspondentschap voor het plaatselijke weekblad ook. Het kost mij alleen veel minder tijd en energie en ik kan mijn onderwerpen voor het grootste deel zelf uitkiezen. Ik hoef niet te schrijven over iets wat mij niet aangrijpt.

En dat vind ik echt een probleem in de Nederlandse politiek, zeker lokaal. De gemeenten in Nederland zijn veel te groot geworden. Toen ik mijn toekomstdroom deelde, woonde ik in de gemeente Haelen. Dat was al een fusiegemeente van Haelen (gemeente met kerkdorpen Nunhem en Buggenum) en Horn. Maar in de raad ging het gewoonweg nog om de lantarenpalen op de Burgemeester Aquariusstraat. Iedereen kende die weg, iedereen kende het probleem, iedereen kon meepraten. Maar tegenwoordig gaat het over zulke technische dingen, kilometers van de eigen leefomgeving af. Wie kan en wil daarover iets zinnigs zeggen?

Gelukkig zijn er nog wel mensen die dat willen. Al wordt de spoeling dun, lezen we altijd. En ik begrijp dat. Een laatste keer dat ik op een gemeenteraadslijst stond was in Nijmegen, bij de PvdA. Eerlijk gezegd vond ik de politieke agenda niet zo heel interessant; het reilen en zeilen van de partijvereniging vond ik eigenlijk veel leuker. Toch had ik me kandidaat gesteld, maar later was ik blij met mijn (teleurstellend) lage positie op de lijst.
Want toen ik op een avond insprak bij de gemeenteraad over een (nog altijd onopgelost) probleem in mijn eigen leefomgeving, wist ik het zeker: hier kom ik nooit meer terug. In een naargeestig gebouw met bijna geen daglicht mag je als gemeenteraadslid een lange avond luisteren naar ‘burgers’ met hun verwijten dat de politiek niks doet en naar mederaadsleden die er net het fijne niet van weten en jij zelf waarschijnlijk ook niet. Vervolgens moet je dan langs de vele kleine fracties om steun te krijgen voor je voorstellen, wat vaak niet zal lukken. En dat week in week uit. Wat voor een sterke roeping moet je hebben om dat met plezier te doen?

En toch zijn er mensen die zich daar weer kandidaat voor stellen. Dat zijn de heel sterken, anders kan ik het niet verklaren. En de sterkste -al is hij dan niet meer lokaal actief- lijkt mij Hugo de Jonge. Toen ik hem laatst bij een kamerdebat bezig zag, kon ik alleen maar met open mond van bewondering kijken. Wat een buitenaardse prestatie zet die man neer! Na anderhalf jaar kop van jut zijn (terecht of onterecht doet hier even niet ter zake) zo geduldig en precies gedachtegangen en beslissingen uiteenzetten, reagerend op elke suggestie met een zorgvuldige afweging.

Dank! Dank! Dank!


Voor de balans: over dit zelfde debat schreef Petra de Koning in NRC totaal anders over Hugo de Jonge: In het debat begint Hugo de Jonge zés keer over de vaccinatiegraad van 88,3 procent. Al neemt dit niets weg van mijn bewondering voor iedereen die zich langdurig als politicus inzet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: