De Goede Week ervaren

Elk jaar weer gedenken we lijden en sterven van Jezus, en zijn verrijzenis met Pasen. Lang heb ik dat nep gevonden. We vieren het allemaal wel netjes, maar heeft het ook maar iets met het echte leven te maken?

Pas toen ik mijn eigen leven kon verbinden aan Jezus’ weg, begreep ik er iets van. Ik was op een niet zo gelukkig moment in mijn leven, toen ik de woorden “Ik ben geen mens meer, ik ben een worm.” uit Psalm 22 in de kerk zong. Het was een vastgestelde tekst, maar ze kwam uit de grond van mijn hart. Het leerde me: 1. Mijn lijden mag er zijn; 2. Ik ben niet de enige die zo’n weg gaat; 3. Anderen zijn er ook uitgekomen.

En 4. Jezus, mijn Heer, gaat die weg ook. Hij is dus ‘Altijd bij je’. Elke keer weer. Want het kerkelijk jaar met haar lijdensverhaal herhaalt zich, maar ons leven ook. Het kent steeds weer periodes van hoogte- en dieptepunten.

Ik schreef er voor mijn werk in een parochie over in een column, die als eigenlijke, terugkerende boodschap had: “Zoek gemeenschap, ook als dat moeilijk is.” Maar nu bracht ik een eigen recente ervaring erbij in.

Kun je het meevoelen?

Als mensen in je omgeving ernstig ziek zijn, of als een geliefde van hen overlijdt, dan kun je proberen mee te voelen. Je doet je best om empathisch zijn. Maar wat die persoon daadwerkelijk voelt? Dat weet je niet; en soms lijk je dan ook niets te kunnen doen voor die ander.

Recent is mijn vader ernstig ziek geworden. Inmiddels is hij stabiel, maar hij heeft permanent verzorging nodig. Zelf werd ik ook ziek, corona, al leek het vooral op een fikse verkoudheid. Toch moest ik acht dagen in isolatie en de verkoudheid sukkelt nu al weken door. En afgelopen week overleed de vader van mijn beste vriend. Daarbij heb ik de laatste maanden veel nagedacht en gepraat over de toekomst van de Kerk (Is die er?) en mijn rol daarin.

Alles bij elkaar leidt dit tot chaos in mijn hoofd, geen energie in mijn lijf en weinig enthousiasme in mijn ziel. Al is niet helemaal duidelijk wat nu voor wat zorgt. Ik heb in zo’n geval de neiging om mij terug te trekken, in huis, met zo min mogelijk contacten met anderen.

Gelukkig ben ik niet alleen op deze wereld. Steken die ik laat vallen vangen andere mensen op, ik kreeg in isolatie meteen eten aangeboden en bij sommige activiteiten verwachten mensen me, dus moet ik er wel heen. Dat kost me moeite, ik sleep me er soms naartoe. Ook naar de vieringen in de kerk. Maar elk sociaal contact lijkt een positief effect te hebben op mijn gemoedstoestand. Gedeelde smart is halve smart. Dat is niet voor niets een gezegde, het is waar. Zoals dat achter Goede Vrijdag altijd Pasen gloort.

Deze column werd niet door iedereen gewaardeerd. Om meerdere redenen, maar ook omdat “chaos in mijn hoofd, geen energie in mijn lijf en weinig enthousiasme in mijn ziel” te heftig zou zijn voor in het publiek. Zodra je woorden probeert te geven aan gebrokenheid (de toestand van elke mens) word je snel weggezet als een psychiatrisch geval. Om het maar niet te hoeven zien, denk ik, zoals tranen vaak ook zo snel mogelijk getroost en gedroogd moeten worden. Daarom moeten we de lijdensliturgie vooral netjes vieren, zonder emotie, net als Pasen.

Terwijl het zo heilzaam kan zijn om eigen mindere ervaringen in te brengen in het gemeenschappelijke gesprek, en zeker in de viering van lijden en sterven van Jezus. Maar hoe moet je dat doen als je nooit een voorbeeld daarvan ziet? Mijn moment van openbaring (met Psalm 22) was in een klooster. Dat zijn vaak vrijplaatsen om te worstelen met God en leven. Niet omdat we geestelijk ziek zijn, maar omdat we méns zijn. Velen vinden er iets, wat ze elders missen.

Daarom zal ik, met grote helderheid, veel energie en een geïnspireerde ziel, zo’n voorbeeld willen blijven geven, gesterkt door de enthousiaste woorden die ik afgelopen week mocht lezen in de kerk:

Uit het liturgieboekje van Berne Media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: