Waar is Liduina?

Ik ging naar Schiedam om Liduina te zien en bij haar relieken te bidden. Ik vond er het oudste stadspark van Nederland, oude en draaiende jeneverfabrieken, het Nationaal Coöperatiemuseum, een heropend Stedelijk Museum met twee nieuwe tentoonstellingen. Een wanklank was er ook, dat alle lokale gidsen van mening lijken dat het leukste aan Schiedam de watertaxi naar Rotterdam is. Onzin, de fluisterboot door de havens en de Schie is de omweg meer dan waard. En Liduina uiteraard, want bij haar wilde ik verwijlen. Maar haar deur bleef gesloten.

De Liduinabasiliek

De Liduinabasiliek, een nationaal heiligdom zou ik toch denken, parel aan de kroon van het Rijke Roomsche Leven was dicht, potdicht. In toeristische informatie leek er nog een deel van haar relieken in de Grote of Sint Janskerk te zijn, die ruime openingstijden kent, maar dat bleek alleen een voormalige grafsteen te betreffen. “Er komen hier dagelijks mensen speciaal voor Liduina, maar we moeten ze teleurstellen,” zei een protestantse gastvrouw vol spijt. Een ander bracht het wat minder prettig: “Je voelt je dan toch opgelicht door de Katholieke Kerk; maar ja, wanneer niet.”

In deze tendens kan ik als bedevaartganger niet meegaan, maar teleurgesteld was ik wel. Al probeerde ik dit lijden in Liduina’s geest te dragen. Maar is zij niet Nederlands grootste heilige, of toch een van de grootsten? Is haar verduren van lijden niet een boodschap waar deze tijd nood aan heeft? Verdient ze dan niet meer dan enkele uurtjes per week bebidbaar te zijn? Vrijwilligers zijn er overal te weinig, maar wat zegt deze schraalte over ons nationaal geestelijk peil? Gelukkig voor mijn bedevaart besteedde het Stedelijk Museum in een panorama ruim aandacht aan Liduina en voor de spirituele vervoering was er het moderne werk van Zoro Feigl. Maar ik had zo graag Liduina gezien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: