Samenleving

Spreken over goed samenleven.

Wees niet bang: over godsdienstvrijheid in crisistijd

Ongeveer een jaar geleden schreef ik in het kader van een online symposium van de Faculteit Kerkelijk Recht van KU Leuven een korte visie op godsdienstvrijheid. De verwijzingen zijn niet altijd duidelijk, omdat ze betrekking hebben op wat besproken is. Maar nu we weer worden beperkt in onze bewegingsvrijheid, lijkt het me toch goed weerMeer lezen over “Wees niet bang: over godsdienstvrijheid in crisistijd”

Ode aan de politicus, deel 1

Vanaf mijn basisschooljaren wilde ik politicus worden, zeker toen we in groep 8 raadje mochten spelen onder leiding van loco-burgemeester Van Horne. Op de middelbare school was mijn toekomstdroom leraar levensbeschouwing en gemeenteraadslid. Dat eerste is mij een tijd lang gelukt. Voor dat tweede had ik strategischer moeten opereren, maar het hoeft van mij allangMeer lezen over “Ode aan de politicus, deel 1”

De schreeuw

Voor mijn werk schreef ik een stukje over stilte. Het is niet mijn magnum opus geworden, maar dat is de bedoeling van zo’n column ook niet. Ik wil mensen aan het denken zetten; al is het maar voor vijf seconden. In het stuk schrijf ik over het houden van stille tijd. Ik geef twee voorbeeldenMeer lezen over “De schreeuw”

En… werkt het?

Een tijd geleden ben ik weer eens een website begonnen. Daar had ik drie redenen voor. Maar heeft het ook geholpen? Persoonlijk vond ik het vaak ‘zund’ als ik mijn onaffe schrijfsels op mijn computer terug las, terwijl ze echt een verstandig geluid hadden kunnen toevoegen aan de discussie. Soms had ik ze ingestuurd naarMeer lezen over “En… werkt het?”

Olympisch spelende kinderen

“En nu, na deze Spelen, na maanden vol prachtige sport, graag een maatschappelijke en politieke discussie over wat we willen met sport. Hoeveel investeren we? Waarin? En vooral: hoe krijgen we het voor elkaar dat kinderen gaan en blijven sporten?” [1] De eerste antwoorden op deze vraag van Thijs Zonneveld lieten niet lang op zichMeer lezen over “Olympisch spelende kinderen”

Vrij spelen

Voor de Olympische Spelen en het Europees Kampioenschap voetbal voor mannen had ik mezelf beloofd het toernooi niet te gaan volgen. Bij het voetbal is me dat aardig gelukt, maar na enkele dagen Spelen zette ik mijn wekker midden in de nacht om met half open ogen op mijn telefoon te kijken naar een rondjeMeer lezen over “Vrij spelen”

Niet iedereen kan in het centrum staan

Afgelopen week stond in NRC een artikel over een nieuwe vlag voor de LHBTI+-gemeenschap ter vervanging van de bekende regenboog. [1] Op andere fora bleef de discussie over ‘Traditionis custodes’ doorgaan; het decreet waarin paus Franciscus de ‘tridentijnse’ mis flink beperkt. [2] Beide kwesties geven mij -op een iets andere manier- dezelfde gedachten: Vaak staMeer lezen over “Niet iedereen kan in het centrum staan”

Geen mens hoort vrij

Op de Olympische Spelen waren er moeilijkheden in de communicatie bij het wegwielrennen van de vrouwen, met name Annemiek van Vleuten, en de mountainbikewedstrijd van Mathieu van der Poel. Bij de vrouwen zou er genoeg informatie zijn geweest, zodat Van Vleuten had moeten weten dat ze niet voorop lag. Bij Mathieu van der Poel wasMeer lezen over “Geen mens hoort vrij”

Scholen moeten ongepaste kleding verbieden PUNT

Elk jaar is er een naveltruitjesdiscussie. Hoe bloot mag kleding van leerlingen in de klas zijn? Ik kan me de discussie zelfs uit mijn eigen middelbare schooltijd nog herinneren. NOS Stories heeft zich er de afgelopen maand op gestort. Een oude discussie, met een nieuw element, die we best eens mogen stoppen. Schooldirecteuren willen gepasteMeer lezen over “Scholen moeten ongepaste kleding verbieden PUNT”

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.


Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: