Spiritualiteit

Spreken over wat het leven bijzonder maakt.

De Goede Week ervaren

Elk jaar weer gedenken we lijden en sterven van Jezus, en zijn verrijzenis met Pasen. Lang heb ik dat nep gevonden. We vieren het allemaal wel netjes, maar heeft het ook maar iets met het echte leven te maken? Pas toen ik mijn eigen leven kon verbinden aan Jezus’ weg, begreep ik er iets van.Meer lezen over “De Goede Week ervaren”

Ik hef mijn handen

Het is oorlog in Oekraïne. En dat maakt heel wat los in onze omgeving. Ik lees hoe hele dorpen vluchtelingen willen opnemen, bezinningscentra hun deuren openzetten, hoe we miljoenen gaven en geven aan de Samenwerkende Hulpdiensten. Ik lees het en ben dankbaar voor al deze actie. Toch doe ik er zelf niet aan mee. IkMeer lezen over “Ik hef mijn handen”

Leren van dwarswegen

Peter Nissen keert terug in de schoot van de Moederkerk. [1] Zo’n twaalf jaar geleden meldde hij naar de Remonstranten uit te wijken, nu wordt hij weer wat hij altijd al was. Het is nieuws dat door velen wordt toegejuicht, door sommigen omdat de Katholieke Kerk nu eenmaal de Ware Kerk is, maar voor mijMeer lezen over “Leren van dwarswegen”

Kerstboodschap: Houd het klein

Kun je je de eerste lockdown nog herinneren? We wisten niet wat ons overkwam, maar we werden overspoeld door naastenliefde. Heel leuke initiatieven om boodschappen te doen voor kwetsbare medemensen of om elkaar met applaus, zang en dans een hart onder de riem te steken. Is dat er nog? Die saamhorigheid? In de media horenMeer lezen over “Kerstboodschap: Houd het klein”

Oefeningen in hoop

Hoe meer mensen ik spreek, hoe meer mensen hetzelfde voelden bij de laatste persconferentie van Rutte, De Jonge en Van Dissel. Buikpijn. Aargh! Terwijl we zo heerlijk op weg waren naar Kerstmis, dat feest vol vreugde, rond het kind uit de buik van Maria. En in de aanloop daarnaartoe horen we dat zij op bezoekMeer lezen over “Oefeningen in hoop”

Wees niet bang: over godsdienstvrijheid in crisistijd

Ongeveer een jaar geleden schreef ik in het kader van een online symposium van de Faculteit Kerkelijk Recht van KU Leuven een korte visie op godsdienstvrijheid. De verwijzingen zijn niet altijd duidelijk, omdat ze betrekking hebben op wat besproken is. Maar nu we weer worden beperkt in onze bewegingsvrijheid, lijkt het me toch goed weerMeer lezen over “Wees niet bang: over godsdienstvrijheid in crisistijd”

Zelf koning zijn

of de bezinning op Christus’ koningschap die synodaal proces heet Christus is koning van het Heelal; aan het eind van het kerkelijk jaar vieren we er een hoogfeest van. Wij vieren dat het Koninkrijk van God, Gods nieuwe wereld al bestaat. Niet alleen in de hemel, maar in het ganse heelal. Dus ook hier bijMeer lezen over “Zelf koning zijn”

Mag de Bijbel begrijpelijk?

Op 13 oktober presenteerde het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap de gereviseerde Nieuwe Bijbelvertaling. Een mooi moment en ik was er graag bij. Al vond ik de revisie in eerste instantie niet nodig. De Nieuwe Bijbelvertaling was in mijn ogen prima en bovendien een mooie samenwerking met de Katholieke Bijbelstichting. In oecumenische vieringen heb ik vaak gepreekt aanMeer lezen over “Mag de Bijbel begrijpelijk?”

Rij je eigen wagen

Als ik bij iemand in de auto zit, op de bijrijdersstoel, dan rijd ik mee. Ik kijk mee, ik rem mee, ik erger me kapot en sta doodsangsten uit. Dat is een familieding; we zijn nu eenmaal van de voorzichtige en angstige bij ons thuis. Uiteraard is er een uitzondering die de regel bevestigt, maarMeer lezen over “Rij je eigen wagen”

Coming out het klooster

Sinds ik in 2005 weggegaan ben uit Abdij Lilbosch is mij veelvuldig gevraagd waarom ik geen boek schrijf over mijn ervaringen. Altijd heb ik dat afgehouden. Ten eerste voel ik er niets voor om te zorgen voor nog een stapel ramsj. Ten tweede zie ik op tegen het schrijfproces. En ten belangrijkste worden al dieMeer lezen over “Coming out het klooster”

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.


Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: