Spiritualiteit

Spreken over wat het leven bijzonder maakt.

Zelf koning zijn

of de bezinning op Christus’ koningschap die synodaal proces heet Christus is koning van het Heelal; aan het eind van het kerkelijk jaar vieren we er een hoogfeest van. Wij vieren dat het Koninkrijk van God, Gods nieuwe wereld al bestaat. Niet alleen in de hemel, maar in het ganse heelal. Dus ook hier bijMeer lezen over “Zelf koning zijn”

Mag de Bijbel begrijpelijk?

Op 13 oktober presenteerde het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap de gereviseerde Nieuwe Bijbelvertaling. Een mooi moment en ik was er graag bij. Al vond ik de revisie in eerste instantie niet nodig. De Nieuwe Bijbelvertaling was in mijn ogen prima en bovendien een mooie samenwerking met de Katholieke Bijbelstichting. In oecumenische vieringen heb ik vaak gepreekt aanMeer lezen over “Mag de Bijbel begrijpelijk?”

Rij je eigen wagen

Als ik bij iemand in de auto zit, op de bijrijdersstoel, dan rijd ik mee. Ik kijk mee, ik rem mee, ik erger me kapot en sta doodsangsten uit. Dat is een familieding; we zijn nu eenmaal van de voorzichtige en angstige bij ons thuis. Uiteraard is er een uitzondering die de regel bevestigt, maarMeer lezen over “Rij je eigen wagen”

Coming out het klooster

Sinds ik in 2005 weggegaan ben uit Abdij Lilbosch is mij veelvuldig gevraagd waarom ik geen boek schrijf over mijn ervaringen. Altijd heb ik dat afgehouden. Ten eerste voel ik er niets voor om te zorgen voor nog een stapel ramsj. Ten tweede zie ik op tegen het schrijfproces. En ten belangrijkste worden al dieMeer lezen over “Coming out het klooster”

De schreeuw

Voor mijn werk schreef ik een stukje over stilte. Het is niet mijn magnum opus geworden, maar dat is de bedoeling van zo’n column ook niet. Ik wil mensen aan het denken zetten; al is het maar voor vijf seconden. In het stuk schrijf ik over het houden van stille tijd. Ik geef twee voorbeeldenMeer lezen over “De schreeuw”

Dood en leven tesamen

Bisschop Harrie Smeets van Roermond is ziek. Hij heeft een hersentumor en zijn aardse bestaan zal wellicht spoedig tot een eind komen. In interviews met Trouw en De Limburger is hij daar nuchter onder. Is dat normaal? Toen ik één, twee jaar geleden begon als werker in het pastoraat, zag ik op tegen gesprekken metMeer lezen over “Dood en leven tesamen”

En… werkt het?

Een tijd geleden ben ik weer eens een website begonnen. Daar had ik drie redenen voor. Maar heeft het ook geholpen? Persoonlijk vond ik het vaak ‘zund’ als ik mijn onaffe schrijfsels op mijn computer terug las, terwijl ze echt een verstandig geluid hadden kunnen toevoegen aan de discussie. Soms had ik ze ingestuurd naarMeer lezen over “En… werkt het?”

Niet iedereen kan in het centrum staan

Afgelopen week stond in NRC een artikel over een nieuwe vlag voor de LHBTI+-gemeenschap ter vervanging van de bekende regenboog. [1] Op andere fora bleef de discussie over ‘Traditionis custodes’ doorgaan; het decreet waarin paus Franciscus de ‘tridentijnse’ mis flink beperkt. [2] Beide kwesties geven mij -op een iets andere manier- dezelfde gedachten: Vaak staMeer lezen over “Niet iedereen kan in het centrum staan”

De mens achter Fratelli tutti

Als er een encycliek verschijnt of een ander belangrijk pauselijk document is het toch een beetje de bedoeling dat je je ertoe verhoudt. Bij Fratelli tutti (maar niet alleen daar) schrikt de vorm nogal af en dat maakt het geheel tot een gesloten boek. Maar vooruit… welke openingen zie ik in deze oproep tot broederlijkheidMeer lezen over “De mens achter Fratelli tutti”

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.


Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: